Over Diaconaal Platform Enschede
Aan de vooravond van merkbaar grote sociaal-maatschappelijke veranderingen hebben vertegenwoordigers van een groot aantal christelijke kerken/gemeenten in Enschede op maandag 12 september 2011, in grote saamhorigheid besloten tot oprichting van het Diaconaal Platform Enschede, met name om de stem van de zwakkere te versterken.
Ons werkgebied: Enschede
De stad Enschede kent een inwonertal van ongeveer 155.000 inwoners en is hiermee de grootste stad van Overijssel
De stad kent een grote diversiteit aan etniciteiten. Tegelijkertijd blijkt uit de cijfers dat de bevolking van Enschede, vergeleken met andere grote steden in Nederland, zich kenmerkt door een lager gemiddeld inkomen van de bevolking, met specifiek ook een groot aantal huishoudens met een laag inkomen. Ook het werkloosheidpercentage ligt ruim boven het landelijk gemiddelde. Dit geldt tevens voor het aantal bijstandsgerechtigden en het aantal arbeidsongeschikten..
Missie
De stem van de zwakkeren in de samenleving versterken en stem geven aan hen die zorg of hulp behoeven, maar niet gehoord worden of niet in staat zijn zichzelf hoorbaar te maken en de sterkeren in de samenleving te betrekken bij het verbeteren van de situatie van de zwakkeren.
Visie
Het DPE wil vanuit christelijke overtuiging gestalte geven aan de opdracht om dienstbaar te zijn aan onze medemens, door aandacht te wijden aan de concrete noden en behoeften van personen en groepen van personen en daardoor bij te dragen aan het bevorderen van sociale rechtvaardigheid.
Het bestuur
De stuurgroep vertegenwoordigt het Diaconaal Platform naar buiten toe. Zij treedt daarbij op namens de aangesloten diaconieën, conform afspraken welke zijn vastgelegd in het convenant. De stuurgroepsamenstelling bestaat uit 5-7 leden, werkend namens de deelnemende kerken/diaconieën verdeeld over zoveel mogelijk verschillende denominaties.
Benoeming van leden van de stuurgroep vindt plaats door de Klankbordgroep. Hierin participeert één lid per zelfstandige kerkgemeente. Leden dienen bij voorkeur een ‘spin in het web’-positie in de eigen gemeente te hebben, zodat er korte lijnen zijn om informatie en vragen snel door te kunnen spelen. De complete en volledige structuur binnen het platform vind je terug in ons beleidsplan.
Belangrijke Documenten
Bekijk ons beleidsplan en het ABNI overzicht om meer te weten te komen over onze missie en visie.
Beleidsplan
Lees ons uitgebreide beleidsplan om inzicht te krijgen in onze doelen en strategieën.
Bekijk Beleidsplan2024
ABNI Overzicht
Ontdek het ABNI overzicht voor gedetailleerde informatie over onze activiteiten en partners.
Bekijk ABNI Overzicht2024
Partners
Gemeente Enschede (Stadsbank Oost-Nederland, Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling, Zorgloket (WMO), Wijkcoaches), Stichting Caritas, Stichting Fonds Bijzondere Noden, Stichting Voedselbank Enschede/Haaksbergen, Stichting Kledingbank Enschede, Stichting Leergeld, Stichting Alifa, Stichting Elim, Stichting Present, Ariëns Zorgpalet, Zorggroep Manna, Stichting Saron, Leger des Heils
Leger des Heils
Caritas
Gemeente Enschede
Alifia
Aangesloten kerkgemeenschappen
Rooms Katholieke Kerk
Meerdere parochies
Protestante Kerk Nederland
Meerdere kerkgemeenten
Vrije Baptisten ‘De Schuilplaats’
Unie Baptisten Baptistengemeente Enschede
Evangelische Gemeente Enschede
Harmony Gemeente
Christelijk Gereformeerde Kerk
Meerdere kerkgemeenten
Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt
Meerdere kerkgemeenten
Nederlands Gereformeerde Gemeente
Bethel Gemeente
Hervormde Gemeente Glanerbrug
Doopsgezinde Gemeente
Zevendedagadventisten
Partner Worden
Wilt u als kerkgemeente ook meedoen om gezamenlijk vorm te geven aan onze missie en visie, dan nodigen wij u van harte uit voor een gesprek. Mail, bel of schrijf ons!